Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


2012


Het volgende (vrij vertaalde) bericht schokte mij enigszins, het verscheen begin dit jaar (2012) in de Duitse pers

De Anne Frank Stichting in Basel wil delen van de nalatenschap van Anne tentoon gaan stellen in een nieuw te bouwen museum in Frankfurt. Dit gebouw moet naast het huidige Joods Museum worden gebouwd en zal in 2015 voor het publiek worden geopend. Buddy Elias (86), een neef van Anne, maakte dit namens het Fonds en het museum bekend. De familie van Elias heeft memorabilia van Anne die zij hier tentoon zullen stellen.

Tot zover lijkt er niets aan de hand, maar... Men is ook voornemens een aantal in Amsterdam tentoongestelde voorwerpen te tonen, hier maakt de Anne Frank Stichting in Amsterdam bezwaar tegen. Het zal hier niet gaan om het dagboek zelf omdat dat eigendom van de Nederlandse Staat is. De auteursrechten overigens niet maar ook dat ligt complex omdat die wellicht binnenkort verlopen.

Waarschijnlijk zal deze kwestie juridisch beslecht moeten worden omdat er vastgesteld moet worden wie de eigenaar van een aantal voorwerpen in Amsterdam is. Ik vrees dat Bazel hier gelijk in gaat krijgen waardoor een deel van de voorwerpen van het Anne Franhuis voortaan in Duitsland te zien zal zijn terwijl Anne toch het grootste deel van haar leven in Amsterdam woonde en hier het dagboek schreef.
We wachten af.

Uitspraak rechter

Op woensdag 26 juni 2013 deed de rechter uitspraak, helaas, zoals verwacht moet de Anne Frank Stichting een deel van het archief van Otto Frank teruggeven aan het Anne Frank Fonds te Bazel. Hieronder bevinden zich brieven en foto's. De reden is dat het fonds door Otto Frank was aangewezen als erfgenaam.
Er zal zeer waarschijnlijk een 'tweede' Anne Frankhuis worden opgericht in Frankfurt, de geboortestad van Anne Frank. Ik benadruk nog maar eens dat de familie Frank Duitsland ontvluchtte door de anti-Joodse stemming daar en dat Anne stierf in een Duits concentratiekamp en Otto zijn Duits staatsburgerschap was ontnomen.
Otto werd na de oorlog Nederlander na statenloos te zijn geweest, hij bleef tot aan zijn dood de Nederlandse nationaliteit houden ook al woonde hij toen al jaren in Zwitserland.

...terug naar de overzichtspagina 'Anne Frank Actueel'...
Je kunt per mail contact opnemen. Tevens kun je mij via Twitter volgen, hoewel ik daar nog zelden iets plaats.
Volg mij via Twitter           Email De Dokwerker (Ben Verzet)