Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Voormalige Stadstimmertuin


Anne Frank sing net als ieder kind naar school, haar eerste schooldag was in 1934 van de twee jaar die zij in de kleuterklas van de 6e Montessorischool doorbracht. Die school was vlakbij het Merwedeplein en is omgedoopt tot de Anne Frankschool. Margot ging naar dezelfde school, later gingen ze hier ook naar de basischool totdat in 1941 de Duitsers als anti-Joodse maatregel besloten dat Joodse kinderen voortaan naar een Joodse school moesten, voor Margot en Anne werd dat het Joods Lyceum in de Voormalige Stadstimmertuin.

1 oktober 1941
De zomervakantie is voorbij en Joodse kinderen moeten ineens naar een andere school. Op het Joods Lyceum bevalt het de meiden eigenlijk wel, ze hebben veel lol en in tegenstelling tot haar wat schuchtere zus Margot staat Anne graag in de spotlights, zowel met haar klasgenoten als de leraren kan zij goed overweg.
Voor deze leraren kwam de maatregel aanvankelijk als een zegen want zij waren werkloos geworden omdat de Duitsers niet wilden dat er Joods personeel voor de klas stond. Door de komst van, onder andere, het Joods Lyceum konden zij weer aan het werk. De directe aanleiding tot de oprichting van deze scholen was op zich dus niet zo'n prettige maar de leerlingen en het personeel waren enthousiast.
Margot zat in klas 4, Anne in klas 1.

Jacqueline van Maarsen
'Jopie' was klasgenote van Anne op het Joods Lyceum en een van haar beste vriendinnen, Jacqueline, schreef na de oorlog boeken over onder andere Anne Frank, daarvoor werd zij onderscheiden. Haar vader was van Joodse afkomst maar haar moeder niet, hierdoor wist de familie de oorlog te overleven. Toen Anne moest onderduiken schreef zij een afscheidsbrief, die was gericht aan Jopie maar zij kreeg die brief pas na de oorlog, Anne's vader durfde de brief niet te versturen dus hield hij hem achter.

Voormalige Stadstimmertuin 1, Joods Lyceum



Voormalige Stadstimmertuin 2, Joodse HBS






Anne in haar dagboek over 'Jopie'
Intussen heb ik Jopie op het Joodse Lyceum leren kennen. Wij zijn veel samen en zij is nu mijn beste vriendin.
en
Jopie zei altijd tegen me: "Ik durf niets meer te doen, want ik ben bang dat het niet mag". Onze vrijheid werd dus zeer beknot, maar het is nog uit te houden.

Bijna dagelijks verdwenen er kinderen van de scholen, zij werden met hun families gedeporteerd of doken onder, net als Anne en Margot Frank. In september 1943 gingen de scholen niet meer open omdat er geen leerlingen meer waren.

Weetje

Het Weesperplein, Roeterseiland, Varkenseiland en Weesperveld en daarmee ook de Voormalige Stadstimmertuin werden gerekend tot de zogenaamde komkommerbuurt, hier werd Amsterdams met een bepaalde tongval gesproken, ook wel 'Komkommerbuurtsch' genoemd.




Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn