Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Boek van Anne in de verkoop, verwachtte opbrengst 20 tot 30.000 Dollar


In een boek van Anne en Margot Frank staan de namen geschreven van de twee zusjes. Het gaat om het boek 'de sprookjes van Grimm', het is een Duits boek.
Het boek dateert van 1925, omdat het handschrift wordt toegeschreven aan Anne is het boek veel waard, zou Margot erin hebben geschreven was de kans op een hoge opbrengst kleiner zijn geweest.

Mijn bescheiden mening is dat het toch juist Margot is geweest die de namen erin heeft geschreven, of misschien zelfs wel hun vader of moeder. Het boek is namelijk in hun bezit geweest rond 1940, Ottto Frank zelf gaf daar een aanwijzing voor, maar daarover straks meer. De namen van de meisjes zijn in een 'volwassen' handschrift geschreven. In 1940 was Anne echter nog erg jong (10), Margot slechts drie jaar ouder, bovendien staat de naam van Anne boven die van Margot.
Er is nog iets dat duidt op Margot als eigenaar. Achterin staat een stempel dat Margot gebruikte om aan te duiden dat iets van haar was, de stempel toont de initialen (MF) van Margot. Bovendien staat er een tweede stempel met de volledige naam van Margot.

Om de authenticiteit van het boek te garanderen wordt er een brief meegeleverd van Otto Frank, geschreven in het Nederlands, hij bevestigd dat dit boek van zijn dochters (!) was en op het Merwedeplein is achtergelaten. In 1994 probeerde de Anne Frank Stichting in Amsterdam vergeefs het boek in (eeuwige) bruikleen te krijgen.
Het boek kwam na de oorlog terecht in een tweedehands boekenwinkel in de Runstraat (Amsterdam), degene die het daar kocht hield het boek jarenlang bij zich, zonder te weten wat hij op zolder had liggen. Na zijn dood vonden zijn kinderen het boek en herkenden wél de twee namen.

In het boek 'de sprookjes van Grimm' staan twintig van de bekendste verhalen van de gebroeders Grimm. er kan een nieuw sprookje aan worden toegevoegd.

Opbrengst 55.000 Euro

Het boek is voor 62.500 Dollar aangekocht door het 'Museum of World Was II' te Boston. Het museum heeft ruim 7.000 items over de Tweede Wereldoorlog.

Onderstaande foto's zijn door Swann Galleries genomen voor de catalogus
Onder de foto's staat een link naar de veilingpagina

Veilingpagina Swann Galleries
Je kunt per mail contact opnemen. Tevens kun je mij via Twitter volgen, hoewel ik daar nog zelden iets plaats.
Volg mij via Twitter           Email De Dokwerker (Ben Verzet)