Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Aken


Toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland veranderde er veel, Joden werden verantwoordelijk gehouden voor de economische malaise waar Duitsland zich in bevond en die prietpraat van Adolf Hitler ging er bij de arme Duitsers in als zoete koek. De familie Frank verhuisde tweemaal in Frankfurt (link), maar door geldproblemen en een gebrek aan perspectief in Duitsland besluit Otto Frank voor de tweede maal zijn geluk te beproeven in Amsterdam.

Hij gaat op zoek naar geschikte woonruimte en zegt de huur van de woning in de Ganghoferstrasse 24 vast op. Zijn vrouw trekt met de twee meiden in bij de moeder van Edith die in Aken in de Monheimsallee woont. In 1925, toen Edith en Otto trouwden, woonden zij ook al zo'n kleine twee jaar in bij oma Rosa Hollãnder-Stern. Op de plek waar oma en haar dochter met haar dochters van juli 1933 tot januari 1934 woonde bevindt zich nu een park, het huis is gesloopt. Wel is er een plaquette te zien met de tekst 'Wege Gegen Das Vergessen" (Wegen tegen het Vergeten.)

Kunstenaar Gunter Demnig maakte drie herinneringsplaatjes aan Edith, Margot en Anne, deze messing plaatjes liggen in het trottoir van de Pastorplatz vlakbij waar de woning stond waar de drie woonden voordat zij naar Nederland verhuisden. Dit zijn de zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) die ook in Nederland op veel plaatsen in straten zijn gelegd.

In 1939 trok oma in bij de Franks in Amsterdam waar zij drie jaar later op 29 januari 1942 overleed.
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn