Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Enkele dagen na het verraad


Op 4 augustus 1944 viel de SD het pand aan de Prinsengracht binnen, de acht onderduikers werden opgepakt. Vier dagen later werden zij met de tram overgebracht naar het Centraal Station om van daar naar doorvoerkamp Westerbork te worden getransporteerd. Die tram was de laatste rit van het GVB, deze ging via de Rozengracht, Anne en de andere onderduikers van de Prinsnegracht moeten toen hun onderduikadres hebben gezien!

De Joden (rond de 70.000) moesten indirect betalen voor hun transport want hun geld was hen afgenomen door de Duitsers en de Gemeente Amsterdam vroeg middels het GVB (Gemeentelijk Vervoersbedrijf) geld aan de Duitsers voor het transport van Joden naar het Muiderpoort- en Centraal Station.
In 2024 betaalde de Gemeente Amsterdam 100.000 Euro aan het CJO. het NIOD doet nog verder onderzoek, maar op DEZE pagina kunt nu u al lezen hoe fout het GVB en haar directeur Hofman waren tijdens de oorlog.

De Gemeente Amsterdam heeft tot twee jaar na de oorlog gepoogd de kosten van de rit van Anne Frank naar het Centraal Station te verhalen.

In Westerbork kwamen de gedeporteerden terecht in een speciaal gedeelte dat afgeschermd was van de rest van het kamp. Dit deel was voor onderduikers en hun helpers bestemd.
De toegang tot de barakken


Strafbarak

Hier zat Anne Frank korte tijd alvorens zij weer op de trein naar een ander kamp worden gezet.


De dodenreis wordt hervat

Op 3 september 1944 worden de acht onderduikers op transport gesteld naar Auschwitz. Ruim drie weken later, op 1 oktober 1944 gaan Anne en Margot naar Bergen-Belsen. Hun moeder blijft in Auschwitz achter en overlijdt daar op 6 januari 1945. Twee weken later vallen de Russen het kamp binnen om het te bevrijden.

Otto wordt levend aangetroffen, dan leven zijn beide dochters nog maar dat weet hij niet, ook weten Margot en Anne nog niet dat hun moeder is overleden, later gaan ze er ten onrechte van uit dat hun beide ouders dood zijn. Daardoor en door ziektes en ondervoeding sterven de meisjes eind februari/begin maart 1945 kort na elkaar.
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn