Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Anne Frankhuis


Anne Frank was een van de acht onderduikers die enkele jaren in het achterhuis aan de Prinsengracht 263 verbleef in een poging te ontkomen aan de Duitsers die zich onder aanvoering van Adolf Hitler ten doel hadden gesteld alle Joden op te pakken en te vermoorden.
In de zomer van 1944 voltrok zich voor de bewoners een drama toen na verraad enkele Duitsers met wat Nederlandse handlangers het pand binnenvielen en de onderduikers oppakten en naar kampen stuurden.

Het huis is onderdeel van de Anne Frank Stichting, een non-profitorganisatie die zich het uitdragen van Anne Franks levensverhaal en idealen naast het beheer van huis als belangrijkste doelstellingen gesteld heeft. Door de publicatie van het dagboek van Anne Frank en haar levensverhaal te belichten wil de Stichting de aandacht vestigen op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie. De Stichting ontwikkelt lesprogramma's en rondleidingen voor scholen.

Het voorhuis was het voormalige kantoor van Otto Frank waar hij dagelijks samen met een aantal medewerkers werkte. Het achterhuis doet leeg aan, de staat zoals de Duitsers het achterlieten is in stand gehouden, bewust is ervoor gekozen om geen namaakmeubelen te plaatsen.
Er worden korte films gedraaid aan de hand waarvan je een goed beeld krijgt van het verhaal rondom de onderduikers, ook zijn er voorwerpen te zien uit die tijd.

Onder andere zie je de boekenkast, vanuit het raam de Westertoren zoals Anne die ook zag en hoorde, de kamer van Otto, en Edith Frank en hun dochter Margot, de oudere zus van Anne. De kamers van Anne Frank en Fritz Pfeffer, van Peter en de keuken kun je zien. Het verhaal komt heel dichtbij als je de groeistreepjes op de muur ziet staan van Margot en Anne.
Uiteaard zijn er veel glazen vensters met items en foto's van personen. Het dagboek van Anne ligt opengeslagen in een glazen vitrine.

Maria Austria

Maria Östreicher was een fotografe die vlak voor de oorlog moest vluchten voor de Duitsers, als Joodse fotografe had zijn een beroepsverbod. In Amsterdam werkte zij voor de Joodse Raad, maar dook in 1943 onder. Zij verloor de helft van haar familie.
Aan de hand van foto's die zij gemaakt had van het huis aan de Prinsengracht 263 kon later de restauratie plaatsvinden. Het huis was ernstig in verval geraakt door inbraken en een gebrek aan onderhoud.

Locatie

Het Anne Frank Huis ligt in het centrum van Amsterdam op het randje van de Jordaan aan de Prinsengracht 263. Ook de twee panden ernaast (265 en 267) behoren tot het Anne Frankhuis. Als je vanaf het Centraal Station komt kun je lopen, trek er een kort half uurtje voor uit. Eenvoudiger is het om de tram of een bus te nemen.

De halte Westermarkt bevindt zich op de grens van de Raadhuisstraat en de Rozengracht.

De trams 13, 14 en 17 en bussen 170, 172 en 174 stoppen hier

De auto kun je hier niet eenvoudig parkeren en als je al een plekje vindt moet je flink in de buidel tasten. Doe je het toch, probeer dan op de Keizersgracht, Leliegracht of Prinsengracht te parkeren.

Prijzen (2022)
Volwassenen: 14 Euro
10-17 Jaar: 7 Euro
0-9 Jaar en museumkaart: 1 Euro

U moet online een toegangsbewijs reserveren.

Openingstijden
Op alle dagen van 9.00 – 22.00 uur

U mag in het museum géén foto's maken!


















Website Anne Frankhuis

De webiste van het Anne Frankhuis is een van de fraaisten die ik ken, zeer toegankelijk en onderhoudend, er is zelfs een mogelijkheid om in '3d' door het huis te lopen.
ANNE FRANK HUIS




Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn