Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Annelies Marie "Anne" Frank


Otto Frank werd op 12 mei 1889 te Frankfurt geboren als zoon van Michael Frank en Alice Betty Stern. Hij trouwde op 12 mei 1925 in Aken met Edith Hollander, die daar op 16 januari 1900 was geboren. Het echtpaar woonde in Frankfurt.
Margot Frank werd op 16 februari 1926 en Anne op 12 juni 1929 geboren.

Op 16 augustus 1933 kwam de familie Frank naar Amsterdam, vier maanden later woonden zij aan het Merwedeplein 37 II. Op 6 juli 1942 vertrokken zij naar het onbderduikadres aan de Prinsengracht, op 4 augustus 1944 werden zij daar door de SD uitgehaald en naar verschillende kampen getransporteerd.
Zeven onderduikers stierven voor het einde van de oorlog, Otto werd bevrijd door de Russen en keerde terug naar Amsterdam. Na een paar jaar hertrouwde hij en ging in Zwitersland wonen waar hij op 19 augustus 1980 overleed..

Moeder Edith Frank stierf in januari 1945, de zusjes in maart van dat jaar.

Onder een foto van het Anne Frankhuis met rechts de Westerkerk.

Anne Frankhouse

Anne Frank

"Hoe actueel is de dodenherdenking en de viering van de bevrijding van ons land door de geallieerden eigenlijk nog? Wat voor zin heeft het ieder jaar twee minuten stilte te houden voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog?"
"En die Anne Frank, was dat nou echt wel zo'n braaf meisje, misschien heeft die Miep Gies dat hele verhaal wel verzonnen?
De Palestijnen, die hebben het pas zwaar, daarbij vergeleken zijn de de concentratiekampen pretparken."
"En zes miljoen Joden vermoord? Zoveel waren er niet eens in Europa. Nee, dat fabeltje geloof ik echt niet."

Zomaar wat idiotie over de verschrikkingen tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de jaren 1940 - 1945. Dat de strijd tegen het fascisme nog lang niet gestreden is bleek deze week (we schrijven januari 2011) wel weer eens toen een poster van de muscial 'Je Anne', gebaseerd op het Dagboek van Anne Frank, beklad werd.
Verder commentaar overbodig.

Films over het leven van Anne Frank
Er zijn ontzettend veel films gemaakt over de tijd dat Anne in het achterhuis woonde. Het is haast onmogelijk er een uit te halen die alles verteld. Ik raad je aan naar het Anne Frankuis te gaan of de bekroonde website van het huis te bekijken.
Een film die iedere vorm van kritiek lijkt te hebben doorstaan is van recente datum. 'Anne Frank: The Whole Story' dateert van 2001. Ook haar laatste dagen in het concentratiekamp zijn opgenomen waardoor je ook te zien krijgt onder welke erbarmelijke omstandigheden de Joden op het eind van de oorlog hun tijd doorbrachten.


...meer films...

Hieronder een korte beschrijving van wie Anne Frank was en dat zij terecht nog altijd model staat voor wat de Joden is overkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat wij nooit mogen vergeten waarvoor wij bevrijd zijn.

Annelies Marie Frank werd in Frankfurt am Main geboren op 12 juni 1929. Inderdaad, zij was een Duitse, iets wat de gemiddelde Nederlander niet weet. De familie Frank verhuisd in 1933 naar Amsterdam, Anne is dan vier, ze wonen achter wat tegenwoordig het Victorieplein heet. De Jodenhaat is dan al voelbaar in Nazi Duitsland. Negen jaar (1942) later is het oorlog en duikt de familie Frank onder in het later zo beroemd geworden achterhuis aan de Prinsengracht 267.

Anne Frank beeldje op de Westermarkt De deur tussen voorhuis en achterhuis zat verstopt achter een boekenkast. In het voorhuis en in het magazijn werkte personeel die niet op de hoogte waren van de onderduikers. Overdag moest de familie zich dan ook muisstil houden.
Anne Frank en haar familie verloren door hun vertrek de Duitse nationaliteit, Anne is nooit Nederlandse geworden en in feite dus statenloos gestorven.

Het dagboek van Anne Frank
In twee jaar tijd schreef Anne Frank een aantal brieven die later gebundeld zouden worden tot 'Het Achterhuis'. Meer hierover lees je HIER.

De onderduikers werden verraden en opgepakt. Via kamp Westerbork werden ze met de trein naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand daarna naar Bergen-Belsen. Helaas voor Anne zou het de laatste trein zijn, na deze dodenrit zijn er geen transporten meer geweest naar het vernietigingskamp. De bevrijding kwam voor Anne te laat.
Op 28 oktober 1944 vertrokken er ruim 1300 vrouwen uit Auschwitz naar Bergen-Belsen. Anne was ziek en overleed begin 1945.

Van de onderduikers overleefde alleen vader Otto Frank de oorlog. Hij werd door de Russen bevrijd en keerde na de bevrijding terug naar Nederland en kreeg de brieven en dagboeken van Miep Gies. Hij herschreef een aantal passages waarin Anne minder vleiend van haar moeder sprak en liet het boek in 1947 uitgeven, de titel was 'Het Achterhuis'.
In 1953 hertrouwt hij met een andere overlevende van Auschwitz. Hij verhuist naar Bazel in Zwitserland alwaar hij in 1980 op 91-jarige leeftijd overlijdt.

Het is nooit bekend geworden wie Anne Frank en haar familie verraden heeft. Er zijn wel een paar lezingen van, LEES HIER OVER HET VERRAAD VAN ANNE FRANK.

Op de Westermarkt staat een vrij onbekend beeldje van Anne Frank maar juist omdat het zo sober en puur is gemaakt en een bescheiden Anne toont is het zo bijzonder. Maar weinigen kennen het, de toeristen lopen er ook steevast aan voorbij.

Op 18 juli 1945 kreeg Otto Frank van Jannie en Lientje (Rebekka) Brilleslijper te horen dat zijn beide dochters begin maart 1945 waren overleden. Er is lang beweerd dat Anne in de armen van Lientje stierf maar haar zuster Jannie onderschreef dat niet. Wel is zeker dat met name Jannie veel Joden hielp in Bergen-Belsen waaronder de zusjes Frank.
Zij vonden de lijken van onder andere Anne en Margot achter de barak waarin zijn aan ziektes waren overleden. De lichamen zouden in een massagraf zijn geworpen. Volgens veel andere bronnen is Margot niet tegelijkertijd met Anne overleden en niemand heeft ooit aan kunnen geven in welk graf ze terecht zijn gekomen.

Miep Gies had een andere lezing over hoe Otto Frank te horen kreeg dat zijn dochters waren overleden. Op haar website schrijft zij: "Otto had een brief bij zich van het Rode Kruis die bevestigde dat Margot en Anne gestorven waren in Bergen-Belsen." Of die brief inderdaad van het Rode Kruis kwam is overigens ook niet 100% zeker.

Achterhuis Anne Frank Rapport NIOD
Via onderstaande link kun je bij mij het rapport "Wie verraadde Anne Frank?" door David Barnouw (inmiddels exit) en Gerrold van der Stroom voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie downloaden. Het was vrij te downloaden van Google dus ook vrij door te verspreiden.
Let wel, er zit copyright op dus je mag er niet zomaar stukken uithalen en zonder bronvermelding gebruiken.
NIOD RAPPORT OVER HET VERRAAD VAN ANNE FRANK

Het achterhuis
Wil je zonder een bezoekje aan het Anne Frankhuis toch eens weten hoe het voor- en achterhuis eruit ziet dan moet je zeker even een bezoekje brengen aan de site van de Anne Frank Stichting.
Klik hiervoor op de foto hiernaast.

De schrijfster Anne Frank

Van Anne is meer verschenen dan alleen haar dagboek. Overigens is het 'dagboeken' want Anne hield meerdere dagboeken bij die uiteindelijk verwerkt zijn tot één 'Dagboek van Anne Frank'.

Van haar hand verscheen na haar dood:
Het Achterhuis (1947)
Weet je nog? - verhalen en sprookjes (1949)
Verhalen rondom het Achterhuis (1960)
Het korte leven van Anne Frank (1970)
Het achterhuis: dagboekbrieven, 14 juni 1942-1 Augustus 1944 (1979)
De dagboeken van Anne Frank (2001)
Het Achterhuis : dagboekbrieven (1998)
Verhaaltjes, en gebeurtenissen uit het Achterhuis (1993)
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn