Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Frankfurt


De belangrijkste en tegelijk meest tragische periode voor Anne is dat zij ondergedoken zit met zeven andere lotgenoten in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263. Daar schrijft zij haar dagboek dat later door miljoenen gelezen wordt. Maar om het verhaal rond Anne compleet te maken toch een overzicht van de periode dat zij nog in Duitsland woonde tot aan het moment dat zij in 1934 in Amsterdam komt wonen.

EERSTE WONING VAN DE FAMILIE FRANK IN FRANKFURT >>>
DE FAMILIE WOONDE AAN DE RECHTERZIJDE >>>

Otto Heinrich Frank wordt op 12 mei in Frankfurt-am-Main geboren. Otto's vader is bankier, dat maakt Otto later een bemiddeld man. Edith Holländer wordt in Aken geboren op 16 januari 1900.
Zij trouwen op 12 mei 1925 in de synagoge van Aken, gaan op huwelijksvakantie naar San Remo en wonen daarna twee jaar in bij de moeder van Otto, Alice Frank-Stern.

Marbachweg 307

In 1926 wordt Margot geboren, de eerste van de twee dochters die het echtpaar samen zou krijgen. Pas een jaar later verhuizen de drie naar Frankfurt. Het huis is groot maar de Franks huren er twee verdiepingen, het heeft een tuin aan de achterzijde. Op 12 juni 1929 wordt Anne geboren, zij zal twee jaar aan de Marbachweg 307 wonen.

Ganghoferstrasse 24

TWEEDE WOONADRES VAN DE FRANKS >>>
HIER WORDT ANNE GEBOREN >>>
DE FAMILIE WOONDE AAN DE RECHTERZIJDE >>>

In maart 1931 verhuisde het gezin naar een buurt verderop in Frankfurt. Het is een chique kinderrijke buurt waar meer speelruimte is. De repressie tegen Joden neemt echter fors toe in Duitsland waarop het gezin in 1933 besluit het land te ontvluchten, eerst trokken ze nog in bij de moeder van Edith in Aken, Otto ging in Amsterdam op zoek naar woonruimte.
Aan het eind van het jaar had hij dat gevonden en liet hij Edith en Margot overkomen, Anne kon pas begin 1934 naar het Merwedeplein verhuizen omdat haar papieren nog niet in orde waren.

Herinneringen in Frankfurt

Een Anne Frank Educational Center en de Anne-Frank-Schule herinneren aan de tijd dat de stad een familie binnen de stadsgrenzen had die later bekend zou worden vanwege de vergaande agressie van de Duitses tegen Joden.


In 2012 werd bekend dat een neef van Anne (Buddy Elias) vergaande plannen heeft om in navolging van Amsterdam een Anne-Frank-Huis te openen in haar geboortestad.
Elias is verbonden aan het Anne Frankfonds, die heeft een hoogoplopend conflict met de Anne Frank Stichting in Nederland over tal van documenten en foto's. Elias wil deze in Frankfurt tentoonstellen terwijl hij deze enkele jaren geleden juist aan de Stichting in Amsterdam schonk. Betwist wordt wie de erfgenaam van alles is. Door als Joden te vluchten naar het buitenland verloren zij het Duits staatsburgerschap.

Otto werd na de oorlog tot Nederlander genaturaliseerd.
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn