Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Anne Frank in top tien Grootste Nederlander


Door haar vlucht naar Nederland raakten Anne en haar familie hun nationaliteit kwijt, hun Duitserschap werd hen ontnomen, daarmee was zij statenloos toen zij het leven liet in 1945, vlak voor de bevrijding van Europa.

'De Grootste Nederlander' was een televisieprogramma van de KRO in 2004 waarin de grootste Nederlander aller tijden werd gekozen. Uit een lijst van tweehonderd kandidaten kon het Nederlandse publiek haar voorkeur uitspreken.
Anne Frank werd achtste, hoewel zij dus geen Nederlandse was. Maar dat bleek geen beletsel want de winnaar was eveneens geen Nederlander, maar een Duitser, Willem van Oranje.
In Duitsland kwam Anne Frank op plek 134 terecht toen de 'Top 200 Grootste Duitsers' lijst werd samengesteld. De dopinggebruikende fietser Jan Ullrich werd dertigste, de overspelige Boris Becker vijfendertigste, zanger Roy Black die zijn leven lang zijn homoseksualiteit verzweeg achtenvijftigste en Nicole van het songfestival twee-en-zeventigste, dus hoe serieus we die verkiezing moeten nemen laat zich raden.

De KRO ijverde zich er na de achtste plek van Anne op de Nederlandse lijst voor om haar alsnog het Nederlanderschap te verlenen. Uiteraard gaat het om een bijzondere zaak, maar Anne liet er geen twijfel over bestaan dat zij van Nederland hield en niets liever wilde dan Nederlandse worden.
Omdat formeel alleen levenden het Nederlanderschap aan kunnen vragen is er niets terecht gekomen van de mooie plannen. Dat kwam mede omdat beide Anne Frank Stichtingen (Amsterdam, Bazel) het niet nodig vonden haar te naturaliseren, jammer, want het zou een 'boost' kunnen geven aan de mythische figuur die Anne Frank reeds is.

Ik zou zeggen, laten we het nog eens proberen!

Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn