Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Anne Frank in het onderwijs


Een paar jaar geleden werd ik in korte tijd wakker, niet in het besef dat racisme, fascisme of discriminatie dom was maar met de gedachte dat onze kinderen straks niet meer kunnen luisteren naar iemand die de oorlog heeft meegemaakt.
De overlevenden van de Tweede Wereldoorlog zijn nagenoeg allemaal overleden door ouderdom. Neem Miep Gies. Zij overleed in 2010 op 100-jarige leeftijd, Miep was een van de helpsters van de acht onderduikers in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263. De meesten die de oorlog overleefden wilden hun kinderen er maar niet mee lastig vallen. Jammer, maar oh zo begrijpelijk.

Toch zijn er ook die scholen bezoeken om te vertellen over het dagelijkse leven tijdens de bezetting en hoe moeilijk het was om te overleven. Zeker het laatste jaar was zwaar. Het zuiden was al bevrijd maar in het noorden werd nog acht maanden lang doorgevochten terwijl er nauwelijks iets te eten was. De hongerwinter van 1944 maakte nodeloos nog vele slachtoffers meer dan er in de jaren daarvoor al waren te betreuren.

Toch moet je weten wat er zich toen heeft afgespeeld, dus ik ging me verdiepen in de lectuur en websites die er voor handen waren. Ik schrok. Niets was volledig, niets was kort en bondig. Sterker nog, ik vond het saai. Maar hoe doorbeek je dat? Diezelfde manier van 'vertellen' die je overal in terug ziet. In mijn werk houd ik van duidelijkheid. Een vergadering duurt wat mij betreft maximaal een uur en wordt telkens door iemand anders voorgezeten. Als je iemand iets schiftelijk wilt meedelen doe je dat bij voorkeur met één A-4-tje, vind ik.

Ik begon dus feiten te verzamelen, klopte bij mijn Duitse buurvrouw aan wiens overleden man stapels boeken over de Tweede Wereldoorlog had. Ik las ze allemaal door en haalde er de hoofdlijnen uit, ik begon te schrijven. Ik combineerde het met wat ik uit websites kon halen. Uiteindelijk had ik tientallen boeken doorgeworsteld en minstens honderd websites bekeken.
Wat er overbleef staat op DE DOKWERKER, een website met een tijdlijn, een alfabetische lijst en zo'n 200 onderwerpen waar de de oorlog aan op is gehangen. Deze 'kapstok' kun je erbij pakken als je iets dieper in wilt gaan op de feiten rond de Tweede Wereldoorlog.

Maar nu de jeugd nog

Ik was en ben gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog, het kostte ook mij moeite om per onderwerp bij de kern te blijven, niet teveel er omheen vertellen, dan snapt niemand het nog of je dwaalt af en leest niet verder.

De Anne Frank Stichting heeft altijd oog gehad voor de jeugd, het verhaal, hoe somber ook, maar het moet vertelt worden. Doorgeven aan volgende generaties is van het allergrootste belang. Want als je je geschiedenis niet kent heb je ook geen toekomst.

Ik kan op deze of mijn andere site uitgebreid schrijven en testjes uit laten voeren maar bezoek de site van het Anne Frank huis voor prachtig lesmateriaal. Leraren en leerlingen raad ik aan er gewoon eens een kijkje te nemen.

Er is een jaarlijks terugkerende krant, een spel, werkstukwijzers, zoektochten, rondleidingen, lespakketten maar ook lesmiddagen in het museum. Al het materiaal is te downloaden van de website.

Anne Frank scholen in Nederland

Er zijn achttien scholen in Nederland die naar Anne Frank zijn vernoemd. In de volgende plaatsen staan ze:
Arnem
Amsterdam
Apeldoorn
Bleiswijk Rotterdam
Bunnik Utrecht
Den Haag
Doesburg
Dordrecht
Ellecom
Gorinchem
Groningen
Heemskerk
Hoogkerk Groningen
Leiden
Maastricht
Meppel
Papendrecht
Utrecht

Anne Frank scholen in het buitenland

Niet alleen in Nederland zijn er scholen naar Anne vernoemd, in verhouding zijn er in Duitsland zelfs meer dan in Nederland, namelijk 100. Daarnaast zijn er nog zo'n 150 Anne Frank scholen in twaalf andere landen waaronder Frankrijk, Spanje, De Verenigde Staten, Uruquay en Brazilië. In Israël is er een Anne Frank school in Merom HaGalil.

In 2022 werd ik benaderd door een directeur van een school in België, hij wilde de eerste school in zijn land zijn die vernoemd is naar Anne Frank. Ik kan in dit soort gevallen weinig doen, de rechten op de naam liggen in Bazel en de overheid in België moet allereerst akkoord gaan.




Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn