Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


De onderduikers


Annelies Marie Frank werd in 1929 geboren in Duitsland, (Frankfurt am Main en stierf in maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen, zij woonde met haar ouders Edith en Otto en zus Margot in het achterhuis van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944. Daar kwamen niet lang nadat zij het achterhuis hadden betrokken nog drie mensen bij, de heer en mevrouw Van Pels met hun zoon Peter.
Tenslotte voegde tandarts Fritz Pfeffer zich als achtste bewoner bij hen.

Otto Heinrich Frank trouwde met Edith en was de vader van Anne en Margot. Hij wordt geboren in 1889 en overlijd in 1980 op 91-jarige leeftijd.
bijzonderheid: hij is een charmeur en neemt het meestal op voor Anne.

...lees hier verder...

Margot Betti Frank, de drie jaar oudere zus van Anne, zij komt in 1926 ter wereld en sterft in gevangenschap in 1945.
bijzonderheid: zij schreef ook een dagboek dat nooit is gevonden

Edith Holländer is geboren in 1900 en trouwt met Otto Frank in 1925, in 1945 overlijdt zij in Auschwitz.
bijzonderheid: zij was depressief en trok Margot voor

Hermann van Pels wordt geboren in 1889, is de vader van Peter en trouwt in 1925 met Auguste, hij overlijdt in 1944 in gevangenschap
bijzonderheid: hij is een geboren optimist maar is het zelden eens met zijn vrouw.

Auguste Röttgen is de vrouw van Hermann van Pels, samen hebben zij één zoon: Peter, zij overlijd in 1945
bijzonderheid: weet alles beter en heeft veel ruzie met iedereen in huis.

Peter van Pels wordt in 1926 geboren en overlijdt in 1945 in een Duits kamp, hij is de zoon van Hermann en Auguste
bijzonderheid: beide zusjes Frank waren gek op hem maar verder dan een kus heeft hij het nooit laten komen.

Fritz Pfeffer was tandarts en werd net als Hermann en Otto in 1889 geboren, hij overlijdt in 1944 in een Duits kamp
bijzonderheid: hij is altijd bedroefd geweest dat hij niet kon trouwen met Charlotte Kaletta.

Martha Charlotte (Lotte) Kaletta hoorde in 1945 dat Fritz was overleden, over haar is sindsdien weinig bekend. Wel is er over haar nog iets opmerkelijks te melden. In 1987 werd er op het Waterlooplein een koffertje aangetroffen dat tussen andere rommel lag, het bleek uit een huis te komen waar Charlotte had gewoond, die was twee jaar daarvoor (13 juni 1985) overleden.
In het koffertje zaten brieven en foto's, onder andere enkele van Fritz Pfeffer. Alles is nu in het Anne Frankhuis te bekijken want het was een medewerkster van het Anne Frankhuis die het koffertje vond en kocht op het Waterlooplein.

De eerste vrouw van Fritz, Vera Bythiner, was vijftien jaar jonger dan hij, zij trouwden in 1921, zij was toen pas 17, twaalf jaar later in 1933 scheidden zij van elkaar, hun zoon Werner Peter werd in 1927 geboren. Maar ook Charlotte, de tweede liefde van Fritz was een stuk jonger, twintig jaar.
In 1953 huwde Charlotte Kaletta met terugwerkende kracht tot 31 mei 1937 alsnog met Fritz Pfeffer, dit was mogelijk door een Duitse wet. Aanvankelijk was zij verliefd op Otto die op zijn beurt toen al verliefd was op Elfriede waarmee hij later zou trouwen.

Otto heeft Charlotte Kaletta geholpen om posthuum te trouwen met Fritz, vrijwel direct daarna vebreekt Charlotte alle contacten met hem en Miep en Jan Gies omdat ze, zoals zij zelf zei, teleurgesteld was over hoe Fritz werd getypeerd in het dagboek van Anne. In werkelijkheid zal zij nog liefdesverdriet hebben gehad over het verbreken van Otto Frank van de verhouding die zij hadden.
Op 13 jui 1985 overleed Charlotte. De zoon uit het eerste huwelijk van Frits heette Werner, hij emigreerde na de oorlog naar de Verenigde Staten waar hij zich Peter Pepper noemde en in 1995 overleed.

Charlotte heeft nooit geweten waar Fritz ondergedoken zat, het contact tussen haar en haar verloofde vond plaats via briefjes die Miep Gies meenam.
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn