Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


De familie Frank in Amsterdam Zuid


Enkele jaren geleden is er een filmpje opgedoken waarop Anne Frank te zien is, ze hangt uit het raam van het huis waar zij, haar ouders en zus hebben gewoond voordat zij naar de Prinsengracht verhuisden om onder te duiken.
Op Google kun je het filmfragment vinden.

Na 1943

In juli 1942 moet de familie Frank onderduiken, de huur betaalt Otto nog een jaar lang door in de hoop dat de oorlog snel over zal zijn en hij en zijn familie terug kunnen keren naar hun huis. Het loopt anders. Otto moet de huur opzeggen, de woning wordt betrokken door de Chinese familie Chow die daar tot 1952 zou blijven wonen. In 1953 keert Otto voor de laatste maal terug naar het huis, vergezeld door twee Zwitserse studentes die graag het huis willen zien, de familie die er dan woont stemt toe, de zoon des huizes is dan zeven jaar en wordt de kamer uitgestuurd als Otto en zijn vader 'mannenzaken' te bespreken hebben. Otto zou zich nooit meer laten zien aan het Merwedeplein en zijn naam zou daar nooit meer vallen.

Ymere koopt de woning en restaureert deze
Dit voormalige woonhuis van Anne staat aan het Merwedeplein 37. De familie Frank woont hier tien jaar totdat zij in juli van het oorlogsjaar 1942 hals over kop het huis moeten verlaten om onder te duiken voor de nazi's. Otto Frank betaalde de huur nog een jaar door.

Het huis kwam in handen van een speculant die op andere gedachten kon worden gebracht dan slopen of luxe verbouwen. Woningbouwvereniging Ymere kocht het pand en restaureerde de woning in de oorspronkelijke stijl. Zo werden er diverse lagen behang weggehaald om uiteindelijk te kunnen zien welk behangetje de familie Frank aan de muur had hangen. Daar waar mogelijk werden er oude materialen gebruikt en anders werd er een goede kopie gemaakt zodat het huis exact zou lijken op het ouderlijk huis van Anne.

Op 26 februari 2015 plaatste beeldend kunstenaar Gunter Demnig vier Stolpersteine in het trottoir aan het Merwedeplein.

Nieuwe bestemming
Ymere verhuurt de woning aan de Stichting Amsterdam Vluchtstad die op haar beurt de woning weer ter beschikking stelt aan buitenlandse schrijvers die in hun eigen land niet de mogelijkheid hebben om vrijuit te praten en te schrijven.
Annes beschrijving van de zolderkamer in een brief aan familie in Zwitserland, 22 maart 1941:
"Ik zit hier nu aan de schrijftafel, onze kamer is erg groot. Wij hebben een commode, een wastafel, dan een wandkast, daar tegenover mama's secretaire die wij ingericht hebben als een snoezig schrijftafeltje.
Dan Margo's opklapbed en nog een afzettafeltje, dan de divan, daar slaap ik op. En in het midden een tafeltje met een grote leunstoel en al mijn schilderijtjes en foto's."

Verval 2015

Een van de schrijfers in het huis liet zich ooit ontvallen 'niets' met Anne Frank te hebben, eigenlijk wordt er dan al voorbij gegaan aan de doelstelling, maar goed, dan nog kan de plek een monument blijven en een toevluchtsoord zijn voor schrijvers die in hun eigen land niet kunnen zeggen en schrijven wat ze willen.
Maar ineens is het Merwedeplein 37 'hot' bij toeristen die de rij bij het Anne Frank Huis te lang vinden en dan maar naar Zuid gaan. Bussen stoppen er om Chinezen of Amerikanen de gelegenheid te geven even snel een foto te maken, want naar binnen gaan is onmogelijk, je kunt aanbellen, maar niemand doet open. De laatste schrijver maakte een puinhoop van het huis en tot overmaat van ramp brak er op 16 maart 2014 brand uit waardoor een deel van het interieur verloren ging, er was veel rook-, en blusschade.
Sindsdien stond het huis leeg, het is echter steeds de bedoeling geweest er snel weer een schrijver in te laten wonen. Ymere heeft de woning weer volledig herstelt in de staat van voor de brand. De Anne Frank Stichting kocht in november 2017 de woning.'Nieuwe' oude look

In 2013 kreeg DeDokwerker de unieke gelegenheid om het huis aan het Merwedeplein van binnen te bekijken.
Hieronder een aantal foto's.


Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn