Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


6 juli 1942


Het is 5 juli, drie uur 's middags, mooi weer, er wordt gebeld, de postbode heeft een aangetekende brief voor Margot Frank. Zij (drie jaar ouder dan Anne) moet zich melden om in Duitsland in een werkkamp voor de nazi's te gaan werken. De oproep komt niet totaal onverwacht. Er doen in die weken al veel geruchten de ronde, dat een dergelijke maatregel op stapel staat. Als Margot zich niet meldt, wordt het hele gezin opgepakt.


Otto en Edith wilden graag naar het buitenland maar de ouders van Margot en Anne zien al vrij snel in dat dat niet gaat lukken. Al enige tijd zijn zij bezig voorbereidingen te treffen om onder te duiken. De geplande datum is 16 juli. Als Margot zich moet melden om voor de nazi's te gaan werken nemen ze een drastisch besluit, Margot meldt zich niet en het gezin duikt eerder onder.
Die vijfde juli pakken ze alles in wat echt noodzakelijk is, de volgende morgen gaan ze vroeg te voet op pad. Onderweg komen ze nog wat Duitsers tegen maar die vragen gelukkig niets, het regent hard. Na een uur bereiken zij het kantoor van Otto, de dochters zijn verbaasd want zij kennen het gebouw, maar het achterhuis niet.

Margot Frank

Edith zag Margot als voorbeeld voor haar andere dochter Anne, die drie jaar jonger was. Otto was gek op Anne maar wellicht kwam dat omdat hij dacht dat Anne extra aandacht nodig had en dat Margot zich wel zou redden. Margot hield een dagboek bij dat nooit is teruggevonden, Anne schreef erover in haar dagboek, zodoende is het zeker dat het dagboek van Margot is verdwenen. Wel zijn er brieven van Margot die zij aan haar oma in Bazel richtte.
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn