Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


MIEP GIES


Fatsoen en plantsoen, in de Amsterdamse Rivierenbuurt liggen deze twee ver uiteen, maar de aanhouder wint, niet de wethouder in dit geval. Miep woonde met haar man en ook enkele jaren met Hunzestraat 25 Miep Gies Otto Frank, de vader van Anne, in de Hunzestraat.

Miep overleed in 2010 maar toen woonde zij al elders, wel was er uiteraard een nieuwe bewoner in haar oude huis, op een aparte manier kwam ik in contact met hem.

Gerard Harmans schreef:
De dag na het overlijden van Miep Gies, dus op 12 januari 2010, nam ik contact op met het stadsdeel (toen nog Rivierenbuurt), om voor te stellen het naamloze plantsoen voor mijn deur Miep Giesplantsoen te dopen. De eerste reactie, "Miep Gies is geen rivier", stemde niet hoopvol, maar dit soort zaken vergt nu eenmaal een wat langere adem, dus hield ik aan. Redenen te over voor de naamgeving.

Sinds een jaar of vijftien woon ik op Hunzestraat 25. Dit is een bijzondere plek. Het is de woning van waaruit Miep en Jan Gies in de oorlog de onderduikers in het Achterhuis verzorgden. Na de bevrijding trok Otto Frank bij hen in, en het is dus meer dan waarschijnlijk dat hij hier in huis voor het eerst in het dagboek van zijn dochter las.

Aan de overkant, op de hoek van het plantsoen, ligt Hunzestraat 4, waar Jacqueline van Maarsen woonde, het beste vriendinnetje van Anne. Zouden ze ooit samen op het grasveld hebben gespeeld? Ik ga een lang verhaal kort maken. Het heeft drie jaar geduurd voor alle ambtelijke hindernissen, met frustrerende omwegen via de Centrale Stad en het nieuwe stadsdeel Zuid, waren genomen, maar de toezegging is gedaan: het Miep Giesplantsoen komt er, op 12 juni 2013, de geboortedag van Anne Frank.

Hopelijk kan dit symbool het geheugen van Plan Zuid dienen, want terugdenken aan die donkerste dagen van de Rivierenbuurt en aan de mensen die zich onder grote dreiging toch inzetten, is een levensles voor alle tijden.

Gerard Harmans

Miep Gies

Miep Gies werd op 15 februari 1909 in Wenen geboren als Hermine Santrouschitz, haar ouders leken het beter haar in een Nederland gezin op te laten groeien. In 1935 kwam ze haar latere man Jan Gies tegen met wie ze in 1941 trouwde. Miep werkte jarenlang als secretaresse voor Otto Frank en nam tijdens zijn afwezigheid zijn zaken waar.
Jan overleed in 1993, Miep in 2010, beiden kregen onder andere de Yad Vashem onderscheiding.

Op mijn andere site over de Tweede Wereldoorlog ga ik in op MIEP GIES, hier beperk ik mij tot haar woning en het plantsoen dat haar naam heeft gekregen.
De Hunzestraat ligt direct om de hoek waar ik twee jaar gewoond heb, ik zeg het maar gelijk, de Rivierenbuurt is niet mijn kopje thee, er hangt een sfeer die ik niet helemaal bij mij vind passen, puur persoonlijk dus want de woning die ik had was geweldig en met de buurt is op zich niets mis. Het is gewoon zo anders dan ik gewend ben. Maar goed, zeer dichtbij bevindt zich dus de Hunzestraat, Gerrit van der Veen woonde hier vlakbij, maar het was op nummer 25 waar Otto Frank na zijn terugkomst uit Auschwitz bij Miep en Jan aanklopte om vervolgens zeven jaar bij ze te blijven wonen.


Het was overigens niet in dit huis dat Miep Otto de boekjes, schriftjes en losse papieren gaf die later zouden resulteren in het Dagboek van Anne Frank, dat was namelijk in de Hunzestraat 120 waar Jan, Miep en Otto hun intrek namen bij een zus van Jan. De reden was dat mevrouw Stoppelman, van wie de woning aan de Hunzestraat 25 in werkelijkheid was, terugkeerde uit de oorlog.
Gerard nam zijn intrek in nummer 25 en besloot dus, terecht, om het naamloze plantsoen tegenover zijn woning voor te dragen de naam van Miep Gies aan te laten nemen. Het duurde drie jaar, maar het eerbetoon is er dan toch. Hoewel de Joodse gemeente niet zo zit te springen om weer een eerbetoon aan één persoon is men toch blij dat Miep een plantsoen naar zich vernoemd kreeg. Het stadsdeel liet overigens weten dat het plantsoen weliswaar naar Miep vernoemd werd maar dat dat gezien moet worden als een eerbetoon aan het volledige verzet.

Onderstaande foto's zijn van Jacqueline Toscani en Gerard Harmans








Er waren 250 mensen aanwezig waaronder leerlingen van Daltonschool de Rivieren die balonnen oplieten en iets voordroegen. Zeer bijzonder was ook de aanwezigheid en rede van Jacqueline van Maarsen, in de laatste jaren voor haar onderduik de beste vriendin van Anne Frank. Paul Gies, zoon van Jan en Miep mocht uiteraard niet ontbreken, zijn kinderen deden te plechtige onthulling.




Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn