Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


2014


'Anne' is een nieuwe theatervoorstelling over het leven van Anne Frank, gebaseerd op haar dagboeken en de archieven van de familie Frank. Voor het eerst is Anne ook te zien voordat ze onder moet duiken met haar familie en vier anderen. Het verraad, maar ook haar ontwikkeling tot schrijfster wordt in beeld gebracht.

Vanaf mei 2014 is Anne te zien in Theater Amsterdam dat speciaal voor deze gelegenheid gebouwd werd. Anne is tot stand gekomen in samenwerking met en op initiatief van het Anne Frank Fonds Basel, opgericht door Otto Frank. Opmerkelijk, het Anne Frank Huis in Amsterdam is hier dus totaal niet bij betrokken.
De recensies van het stuk waren niet overweldigend. Vooral voor de pauze sleept het stuk zich voort om, na de pauze, tot een ogenschijnlijke apotheose te komen. De Dokwerker is niet gaan kijken, ik heb teveel informatie die door de jaren heen een beeld hebben geschetst dat onhaalbaar is in een voorstelling, ik kan dus geen oordeel geven. De besprekingen in diverse kranten bevestigen mij dat gevoel.

Reactie Anne Frank Huis Amsterdam

Wij hebben moeite met de commerciële setting rondom het theaterstuk. Het wordt in de markt gezet als een gezellig avondje uit, met borrelboxen, met een 3D hapjesbar en hostessen. Dat past naar ons oordeel niet bij de geschiedenis van Anne Frank.
De auteurs hebben Peter Schiff (Annes eerste liefde, niet te verwarren met Peter van Pels) een belangrijke rol in het theaterstuk te geven. We zijn benieuwd naar de beweegredenen voor deze keuze.
Verder valt op dat alleen Miep en haar man Jan Gies als helpers naar voren komen. De andere helpers Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl komen niet in het toneelstuk voor. Gelet op hun belangrijke rol tijdens de onderduik ervaren wij dat als een gemis.

Naschrift 2016

Op 31 juli 2016 viel het doek voor het toneelstuk. De laatste maanden werden er alleen op zondag nog voorstellingen gegeven, door de stagnerende bezoekersaantallen was verdere continuatie niet langer mogelijk.
Sinds mei 2014 waren er ruim 500 voorstellingen waar 400.000 mensen op afkwamen. Ter vergelijking, Soldaat van Oranje, de musical, draaide zes jaar, op 16 mei 2016 werd de 1.830ste voorstelling gegeven en werd de twee miljoenste bezoeker verwelkomd.

De tegenvallende bezoekersaantallen zijn te wijten aan een aantal zaken. De bereikbaarheid van het theater liet te wensen over, parkeren was een probleem. De kaartjes waren nogal prijzig en de spelers wisselden vrij snel waardoor je te maken kreeg met een 'tweede garnituur' bezetting. Daarnaast sleepte het stuk zich kabbelend voort, terwijl sommige belangrijke personnages niet in het stuk voorkwamen. Beloofd was dat er nieuwe feiten zouden worden verwerkt, niets was minder waar.

...terug naar de overzichtspagina 'Anne Frank Actueel'...
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn