Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


2017


Begin september 2017 werd ik benaderd door Thijs Bayens, de naam kende ik niet, hij bleek filmmaker te zijn. Via mijn website over het verraad van Anne Frank was hij mij op het spoor gekomen en zei dat hij samen met anderen aan een project bezig was om het raadsel van de eeuw op te lossen: 'wie verraadde de onderduikers van de Prinsengracht 263?'

Hij nam genoegen met mijn woord van eer dat ik wat hij zou vertellen geheim zou houden, daar zou ikzelf nooit genoegen mee nemen, dus was ik wel een beetje op mijn hoede. Al snel stelde hij mij een concrete vraag waarop ik ontkennend antwoordde en dat de helpers in het achterhuis niet mijn aandacht hadden.
Daarna heb ik niets meer van hem vernomen, totdat hij op vrijdag 29 september liet weten dat ze de volgende dag naar buiten zouden treden met hun project, onder andere middels een artikel in de Volkskrant.

Thijs Bayens trekt in Nederland op met Pieter Van Twisk, een oud politie-agent die gespecialiseerd is in informatie-technologie. Een, inmiddels gepensioneerde, FBI-rechercheur (Vincent Pankoke) lost veel 'cold case' zaken op en denkt met nieuwe technieken ook de zaak 'Anne' op te kunnen lossen. Ik geef toe, er zijn veel archieven in Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten die documenten bevatten die nog niet zijn bekeken.
Een team van negentien mensen gaat nu al deze documenten in kaart brengen en aan elkaar koppelen. Met speciaal daarvoor ontwikkelde software kan gedaan worden wat voor de mens onmogelijk is. Men noemt dit kunstmatige intelligentie.
Er is zes maanden vooronderzoek gedaan, het team beweerd dat er al nieuwe informatie is gevonden die de zaak 'iets' verder heeft geholpen, wat precies wil men, begrijperlijkerwijs, niet vertellen. Medio 2019 moet het onderzoek zijn afgerond.

DWDD

Op 2 oktober 2017 schoven een onderzoeker en de heer Bayens aan bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Men licht een oud archief van de SD aan de Euterpestraat door en brengt NSB'ers in kaart. Dat waren er duizenden destijds, maar via een filtering hoopt men uit te komen bij een klein groepje waarop men verder gaat rechercheren.
Waar men aan voorbij gaat is dat veel mensen destijds woonden waar ze niet stonden ingeschreven, velen woonden vaak met meerderen op een adres terwijl dat niet bekend was. De archieven sluiten niet altijd aan op de toenmalige werkelijkheid.

Maar er zullen ongetwijfeld veel meer oplossingsrichtingen worden onderzocht, ik heb de heer Bayens geluk en succes gewenst en gezegd dat ik zeer benieuwd ben. Uiteraard heb ik hun website bezocht, daar staat geen informatie, behalve dat je je documenten en kennis met hen kunt delen. Interessant.
Net als ik zijn zij niet erg mededeelzaam.

Televisieserie

Bayens heeft als doel van dit project een televisieserie te maken, die moet dan het geld opleveren dat nu wordt geïnvesteerd in het onderzoek.
De Anne Frank Stichting, het NIOD en het Nationaal Archief werken mee en stellen hun archieven ter beschikking. Mijn idee is dat als daar iets cruciaals in zou zitten we dat al lang hadden gehoord, immers, er werken al tientallen jaren veel onderzoekers aan de ontrafeling van 'het raadsel van de eeuw'. Aan de andere kant, nieuwe ogen werpen niet zelden een andere blik op zaken en wellicht dat het gebruik van software inderdaad licht in de duisternis kan brengen. Twee documenten kunnen samen waardevol zijn.

Bayens denkt het aantal verdachten tot dertig te kunnen terugbrengen. Ik heb er thans slechts één op het oog.

Vincent Pankoke

Van de heer Pankoke kreeg ik op 5 oktober 2017 een alleraardigst mailtje, hij wil graag een keer met mij afspreken in Amsterdam en zegde toe mijn informatie vertrouwelijk te behandelen. Mijn website prees hij voor wat accuratesse en omvang betreft, iets wat mij uiteraard pleziert.
De heer Pankoke heb ik laten weten dat zodra ik de naam noem van degene die ik op het oog heb hij mij niet meer nodig heeft en hij het spoor verder kan uitrechercheren. Mij ontbreekt het geld om twee noodzakelijke trips naar het buitenland te maken om mijn dossier enigszins aan te kunnen vullen, laat staan af te ronden.

Maar dit is niet eens de voornaamste reden van mijn voorzichtigheid. De getuige die ik op het oog heb en waarmee ik via een contactpersoon tweemaal heb gesproken wil zelf niet in de publiciteit, de reden daarvan ken ik en is zeer legitiem. Tevens is de partner van deze getuige in zijn/ haar land niet onbekend.
Het zal voor dit gezin en hun kinderen een ware heksenjacht kunnen ontketenen op hun privacy. Ik ga nu de eerste trip toch zelf financieren en uitvoeren, ik kan daarna beoordelen of het zin heeft meer informatie met anderen te delen of dat ik toch op zoek moet gaan naar een financierder voor het vervolgtraject.

November 2017

Definitief heb ik besloten niet met Bayens en Pankoke samen te werken, voor mij is er geen enkele toegevoegde waarde. Als ik het bij het juiste eind heb en de heren komen op hetzelfde spoor dan heb ik pech. Als ze niet verder komen wordt mijn verhaal er alleen maar sterker op.

...wordt vervolgd...

...terug naar de overzichtspagina 'Anne Frank Actueel'...
Je kunt per mail contact opnemen.
Email De Dokwerker (Ben Verzet)


Of bel: 06 - 2520 6541
geen whatsapp, ik bel niet terug,
dus alleen als ik kan opnemen heb je me aan de lijn